Migren ve Migren Botoksu
Migren başağrısı nasıldır?
Migren her yaştan bireyi etkileyebilen ve yaşam kalitesini bozan bir rahatsızlıktır. Migren başağrısı genellikle tek taraflı , yavaş başlayarak şiddetlenen , hafif- orta şiddette, zonklayıcı karakterde, sıklıkla göz çevresi ve ensede yerleşen bir başağrısıdır. Beraberinde ışıktan , sesten, kokulardan rahatsızlık , bulantı kusma olabilir. Fiziksel aktivite ile ağrı şiddetlenir, hastalar sessiz karanlık bir odada uzanmak ister. Ağrı sıklığı ve süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ilaç alınmaz ise 4-72 saat sürer. % 10 hastada aura dediğimiz öncül görsel, duyusal ya da farklı belirtiler eşlik edebilir.
Migren tedavi seçenekleri nelerdir?
Migren tedavisi için hızlı etkili atak tedavileri dışında sık atakları olan hastalarda önleyici tedaviler başlanır. Bu tedavilerden ağız yolu ile alınan farklı gruplardan kalp ilaçları, depresyon ilaçları ve epilepsi ( sara) ilaçları mevcuttur. Bu ilaçlar bazı hastalarda yan etkileri ya da eşlik eden ek hastalıkları sebebi ile kullanılamayabilir. Hap tedavileri dışında cilt altı ya da damardan uygulanan migrene özel tedaviler mevcuttur (migren aşıları ). Migren botoksu ve sinir blokajları ise ilaç tedavisi dışında günümüzde sık olarak uygulanan etkili tedavilerdir.
Migren atakları bazı hastalarda sık görülür ve kronik migren halini alır. Toplumda kronik migren görülme oranı % 2 dir. Bu hastaların yarısında da ağrı kesici gibi ilaç aşırı kullanımına bağlı başağrıları eklenmiştir.
Migren botoksu nedir?
Migren botoksu, kronik migren hastalarında cilt altına uygulanan Botulinum toksini enjeksiyonlarına verilen isimdir. Estetik uygulamalarda sıkça kullanılan botoks, bu defa sinir uçlarından ağrının yayılımını tetikleyen kimyasalların salınımını engellemek için kullanılır.
Her başağrısına migren botoksu uygulanabilir mi?
Migren botoksu; ‘kronik migren’ hastalarında etkinliği gösterilmiş ve onaylanmış bir tedavidir.
*** Kronik migren diyebilmek için tipik migren ağrıları yaşayan bir hastada son 3 aydır, her ayın en az yarısı başağrılı geçmiş ve bu ağrılarının yarısından fazlası migren başağrısı şeklinde olmalıdır. Başağrısı sıklığınız ve tarzı nöroloji hekimince değerlendirilecek ve migren botoksu adayı mısınız anlaşılacaktır.
Migren botoksu kimlerde sakıncalıdır ?
Migren botoksunun hamilelere, emziren annelere, 18 yaşından küçüklere ve kas kuvvetsizliği ile giden kas- kas sinir kavşağı hastalıklarında ( ALS, miyasteni gibi) uygulanması sakıncalıdır. Daha önce botoksa karşı alerjik reaksiyonu gelişmiş kişilere önerilmez.
Migren botoksu nasıl yapılır?
Migren botoksunda insülin enjektörü tarzında oldukça ince iğneler kullanılır. Alın, şakaklar, baş arka kısmı, ense ve omuzlarda, toplamda standart 31 noktadan eşit dozlarda botoks enjeksiyonu yapılır. Belli noktalar daha ağrılı ise buralara ek dozlar uygulanabilir. Tek seansta uygulanan botoks miktarı bu sebeple 155-195 ünite arasında değişebilir. Nöroloji doktorunuz uygulama sırasında buna karar verecektir. Her seans yaklaşık 30 dakika sürer. İyi tolere edilen , nispeten ağrısız bir uygulamadır.
Etkisi 10-15 günde netleşir ve en az 3 ay devam eder.
Standart migren botoksu enjeksiyonu noktaları
Migren botoksu ne sıklıkta yapılır?
Tam yanıtı görmek için 3 ay ara ile en az 2-3 seans uygulanmalıdır. Bu seanslar sonrası yanıt etkin ise hastanın ağrısızlık süresine göre gerekirse enjeksiyonlar 4-6 ay aralarla tekrarlanabilir. Migren tedavilerinde belirgin yanıt diyebilmek için ağrı sıklığında en az %50 azalma olmalıdır. İstenen etki, migren başağrılı günlerde en az yarı yarıya azalmadır.
Migren botoksu öncesi dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?
Kullandığınız kan inceltici özellikte ilaçlar var ise bir gün önceden kesilmesi önerilebilir. Benzer şekilde işlem öncesi bazı ağrı kesicilerin , omega ve ginkgo takviyelerinin alınmaması önerilir. İşlem öncesi görüşmede nöroloji doktorunuza almakta olduğunuz tüm ilaçları listelemeniz önemlidir. Migren botoksu öncesi açlığa gerek yoktur. Saçlı derinin temiz olması uygundur.
Migren botoksu sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Migren botoksu kolay uygulanan ve yan etkileri açısından oldukça güvenli bir tedavidir. Lokal uygulandığı için sistemik yan etkiler beklenmez, alerji riski oldukça düşüktür. Uygulama noktalarında kızarıklık , şişlik, morarma, kaşıntı olabilir, 2-3 gün içinde geçmesi beklenir. İlacın uygulandığı noktadan yayılımı sonucu nadir de olsa göz kapağı düşüklüğü, kas kuvvetsizliği , boyun ağrısı görülebilir, bu etkiler geçicidir. İşlem sonrası günlük aktivitelere dönülebilir.
İlk 6 saat botoks yapılan alana su değdirmemek, uzun süre güneşte kalmamak, öne veya arkaya çok eğilmemek , yatmamak, terlemeyi arttıracak fiziksel yoğun aktivitelerden kaçınmak, alkol almamak gerekir.
İlk 2 gün uygulama alanlarına masaj yapılmamalı , ovuşturulmamalı, kaşınmamalıdır.
İlk 7 gün sıcak banyo, sauna ve fön uygulanmamalıdır.
Bu kurallara dikkat edildiğinde botoksun etkisi daha hızlı ortaya çıkar ve daha uzun sürer.