Algoloji nedir?
ALGOLOJİ VE AĞRI
Ağrı, yaşayan herkesin yaşamı boyunca maruz kaldığı ve sosyal yaşamını olumsuz etkileyen bir histir. Kişinin vücudunda normal olmayan bir durumu göstermesi bakımından da haberci olabilen ağrı, gerçek veya potansiyel bir doku hasarından kaynaklanabilmektedir. Akut (kısa süreli) veya kronik (uzun süreli) ağrı olarak ikiye ayrılan ağrı; hafif, bölgesel ya da şiddetli olabilmektedir. Tedavi edilmeyen ya da yanlış tedavi edilen ağrılar da zamanla kronik ağrılara dönüşebilmektedir. Bunun için kronik ağrıların tedavisinde öncelikle hastaya doğru tanı konulması gerekmektedir. Doğru tanı için ise her ağrıya farklı bakış açısıyla yaklaşıp hastaların detaylı incelemesi sonucu ağrının kaynağının doğru tespit edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle hastaların detaylı öyküsü ve fiziki muayenesi ve gerekli incelemeleri sonrası ağrının kaynağını tespit edilerek tedavi planlaması yapılmaktadır.
Algoloji nedir?
Algoloji ağrı bilimi olarak da ifade edilmektedir. Algoloji, öncelikle çeşitli yöntemler ile ağrının gerçek sebebini ortaya koyarak ve ağrının ortadan kaldırılması için modern uygulamaların yapılmasını kapsamaktadır. Bu tedaviler standart olmayıp, her hasta için özel olarak seçilmektedir.
Kronik ağrı nedir?
Kronik ağrı, tedaviye rağmen 3 aydan uzun süren bütün ağrıları kapsar. Kronik hale dönüşen bu ağrılar artık bir kişi için sadece bir şikayet olmaktan çıkarak başlı başına bir hastalık olarak tanımlanır. Kronik ağrıların büyük bölümünü şunlardan oluşur;
BAŞ VE YÜZ AĞRILARI
Baş ağrısı, en sık yaşanan şikâyetlerden biridir. Baş ve yüz ağrıları; ateşli enfeksiyonlar, sırt ağrısı ve baş dönmesi ile birlikte en sık doktora başvurma nedenlerindendir. Baş ve yüz ağrılarının sebeplerini teşhis etmek ve belirtileri tedavi etmek, tıbbi açıdan zordur. Çünkü Uluslararası Baş Ağrısı Topluluğu tarafından baş ağrısıyla ilgili 240 farklı neden tanımlanmıştır. En sık görülen kronik baş ve yüz ağrısı tipleri migren, gerilim tipi baş ağrısı, yüz nevraljisi (en sık olarak trigeminal nevralji), omurga ile ilgili baş ağrısı şeklinde sıralanabilir.
BOYUN, OMUZ VE KOL AĞRILARI
Boyun, omuz ve kol ağrıları sıklıkla boyun fıtığı ya da boyun düzleşmesi gibi omurga ile ilişkili rahatsızlıklardan kaynaklanır. Boyun fıtığında omurilik ya da kola giden sinirlere bası olması sonucunda ağrılar ortaya çıkabilir. Bu ağrıların tedavisinde öncelikle ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleri kullanılır. Fakat bazen uygulanan tedavilere rağmen ağrının giderilmesi mümkün olmaz. Bu durumda algoloji bölümünden yardım alınabilir.
SIRT VE BEL AĞRILARI
Sırt ve bel ağrılar toplumda sık rastlanılan bir şikâyettir. Çoğu insan için bu ağrı, tolere edilebilir bir süre içerisinde dinlenme, fizyoterapi, tıbbi veya fiziksel tedaviler yoluyla kaybolur. Sırt ağrısı şikayeti olan hastaların çoğu, sadece kas ağrısından muzdariptir. Fakat bazı hastalarda bağlar, omurga eklemleri, omurlar arasındaki diskler de işin içindedir. Bu durumda tedavisi zor kronik ağrılar görülebilir.